16 Oca 2012

Salvador Dali İstanbula Gelir de Gidilmez mi!


Dali: Sürrealist provakatör, karmaşık kişisel sembolizmin yaratıcısı, mistisizm yoluyla anlamın peşinde koşan Katalan ve eşinin ilahi imgesine tapan bir koca.
Evet sevgili okurlarım(2-3 kişiyi geçmiyordur sanırım) uzun bir aradan sonra tekrar sizlerleyim...
Sürrealist saate ilgi gösterme
Konun başlığından da anlaşılacağı üzere haftasonu Dali için Karaköydeydik.Kah Galayla akşam yemeği yedik, kah sürrealizmin peşinden koştuk,kah Danteyi andık..doğrusu benim için muhteşemdi!Tophane-i amire epeyce bir kalabalıktı.Resimlerin önünde uzun kuyruklar oluşuyordu.Tabi bunda Dali'nin eserlerinin ilk bakışta öyle hemen kavranmamasının da büyük payı var...
Soya Çekim


Salvador Dali hakkında biraz bilgi verelim:
Küçük Kurban Hazları

Salvador Dali, 1904'te Figueres'te (İspanya) doğdu.İlk sergisini 1919da, daha sonra Dali Teatro Museo'ya (Dali tiyatrosu ve müzesi) dönüştüreceği Figueres Belediye Tiyatrosu'nda açtı.Madrid'de sanat eğitimi aldı; dönemin önemli sanat-edebiyat çevreleriyle arkadaşlıklar kurdu.Edebi metinlerden oldukça beslenen Dali, İlahi Komedya, Don Kişot, Alice Harikalar Diyarında gibi dünya edebiyatının kült eserlerini resimledi.
Kara Şeytan

Sürrealizmin önde gelen isimleriyle yakınlık kuran Dali, bu çevrede aynı zamanda eşi ve birçok eserinin ilham kaynağı olacak Gala ile tanıştı; bu akımın en tanınan ismi oldu.
 Eserlerinin üretiminde Sigmund Freud'un bilinçaltının dışavurumu ile ilgili yazılarından oldukça etkilendi.II. Dünya Savaşı ile birlikte ABD'ye gitti ve burada New York Metropolitan Sanat Müzesi gibi ülkenin en saygın sanat merkezlerinde eserlerini sergiledi.
Ruhların Kayığı ve Ben

 Salvador Dali , ressamlığın yanısıra, heykel, fotoğraf, sinema gibi alanlarda da ilgilendi.1989 da , Gala'nın ölümünden birkaç yıl sonra vefat etti.
 Gerek görünüşü gerek estetik anlayışı ile kendisini bir sanat nesnesi olarak sunan S. Dali, 20. yüzyılın en önemli ikonlarından birisine dönüştü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buradan Yorumlayın Yahu!